6060 Tiszakécske, Béke út 140.
 • Nyitvatartási idő

  Kedd-Péntek: 8:00 - 20:00
  Hétfő, Szombat: 8:00 - 16:00
  Vasárnap: zárva

 • Email

  info@ajmk.hu

 • Telefon

  +36 20 503 6044
  +36 70 701 9878
  +36 20 236 3936

Mindenki karácsonya 2022

2022.12.20.

Az Arany János Művelődési Központban december 17-én délután tartották meg ünnepi hangulatban a hagyományos Mindenki karácsonya elnevezésű rendezvényt.

A program délután 16.00 órakor kezdődött a Bokros Trió ünnepi koncertjével Jelenség, régiség, vidámság címmel. Az adventi időszakban különösen fontos szerepe van az olyan hangszereknek, mint a tekerő, amelyet a régiek a duda hangzásához hasonlítottak. Emellett a koboz és a citera azok az instrumentumok, amik a hagyományban szakrális jelentőséggel bírtak, az elcsendesedés és böjt idején is megszólalhattak. A mulatozás tiltva volt, ahogyan mondták: „Szent András eltöri a hegedűt”. A duda, tekerő, citera, furulya, vagy épp a koboz azonban tovább szolgált, ezúttal az ünnepi rítusokban. A koncerten a különleges és ritkán hallott karácsonyi dallamok mellett elhangoztak közismert ünnepi énekek is.

17.00 órától citerás programmal folytatódott az ünnepi program. A Tubarózsa, a Hortenzia és a Fülbemászók Citerazenekarok muzsikáltak a művelődési központ aulájában helyet foglaló közönségnek.

Este 18.00 órától a József mondá Máriának c. karácsonyi játékot tekinthették meg a rendezvény vendégei a művelődési központ színháztermében.

A Karácsonyi játékkal az ismert bibliai történet elevenítették fel a bábművészek, régi betlehemes hagyományok megújításával. A fényhozó Jézuska születését József, az asztalos-ácsmester mesélte el, s úgy hírlik, a történet során megelevenedő összes bábú, és a mívesen faragott Figurásszekrény is az ő keze munkája volt.

Támadiné Fazekas Tünde vehette át a rendezvényen a Tiszakécske Közösségeiért díjat

A 2022-es évben az Arany János Művelődési Központ munkaközössége egyhangúan úgy döntött, hogy az intézmény által alapított Tiszakécske Közösségeiért díjat Támadiné Fazekas Tündének adományozza, a Tiszakécske közösségeiért végzett sok éve kitartó, türelmes, önzetlen munkája elismeréséül. A díjat Aracs Eszter intézményvezető adta át.

Támadiné Fazekas Tünde mind a városi könyvtárban, mind a művelődési központban kiemelkedő munkát végzett az idei évben történő nyugdíjazásáig. Segítőkészsége, empátiája, munkabírása átlagon felüli volt az intézmény berkeiben. Nemcsak a rendezvények látogatói, az Arany János Művelődési Központ és Városi Könyvtár partnerei, hanem munkatársai is mindig számíthattak rá. Ezúton is gratulálunk az elismeréshez!

A rendezvény vendégeit a szervezők forró teával és bejglivel várták.

AJMK

(forrás: magyarnemzet.hu, ciroka.hu)