6060 Tiszakécske, Béke út 140.
 • Nyitvatartási idő

  Kedd-Péntek: 8:00 - 20:00
  Hétfő, Szombat: 8:00 - 16:00
  Vasárnap: zárva

 • Email

  info@ajmk.hu

 • Telefon

  +36 20 503 6044
  +36 70 701 9878
  +36 20 236 3936

Az én otthonom a Tisza-tó és a Tisza – interjú az alkotóval

 • Home
 • Híreink
 • Az én otthonom a Tisza-tó és a Tisza – interjú az alkotóval
2022.12.05.

Ljasuk Dimitry Jóreménység-sziget című lenyűgöző képivilágú és hangulatú filmjét december 7-én 18.00 órától láthatjuk az Arany János Művelődési Központban. Ez alkalomból magával a rendezővel beszélgettünk a tiszakécskei vetítés apropóján.

A tiszakécskeiek többsége kimondottan természetbarát és a Tisza-folyó szerelmese. Ennek okán a Tisza-tó is közel áll szívünkhöz. Mit jelent Ön számára a Tisza-tó?

Számomra a Tisza-tó az otthonom, hazám. Egy éves korom óta élek Magyarországon, három éves voltam, amikor Karcagra költöztünk. Ekkor szeretett bele a Tisza-tóba (akkori Kiskörei víztározóba) édesapám, aki rendszeresen elvitt magával pecázni. Rengeteg időt töltöttünk a folyón, majd mellé is költöztünk Tiszafüredre, majd Tiszaörvényre. Gyerekkoromban szinte minden nap a Tiszán voltam apámmal, és különlegesen erős kapcsolat alakult ki így a természet és köztem. Amikor külföldön éltem és honvágyam volt, akkor lelki szemeim előtt nem Budapestet, hanem a Tisza kanyarulatait láttam… onnantól kezdve tudtam, hogy az én hazám, az én otthonom a Tisza-tó és a Tisza. Úgy gondolom, hogy az ember az otthonáért, annak környezetéért felelőséggel tartozik és ha módja van rá tennie kell érte. A mai modern ember eltávolodott a természettől és a folyóktól, így én a filmjeimmel szeretném őket újra összehozni.

Hogyan fogadta a filmet a közönség az első bemutató óta eltelt időben? 

Nagyon jó volt a fogadtatás, ami most már negyedik hete tart. Boldogsággal tölt el, hogy ilyen sok embernek adhatok valamit a filmemmel. Ez nem természetfilm, hanem természetben játszódó kalandfilm, dráma. Egy kerek történet. Azt hiszem talán minden korosztály megtalálja a saját kis történetét és magéhoz közel álló érzéseket a filmben. Bizakodó voltam a bemutató előtt, de ilyen nagy sikerre egyáltalán nem számítottam. Hálás vagyok a közönségnek, hogy felemelték a filmem, megosztják, beszélnek róla és hálás vagyok a sajtónak is a jó kritikáért. A film az első három hétben a mozis nézettségi toplista 3-ik, majd 4-ik helyén állt, amit azóta is tart. A TOP 10-ben csak a Jóreménység-sziget volt magyar alkotás. Ez nagyon megtisztelő.

Ha csak három szóval jellemezhetné a filmet, mely lenne az a három? 

Lehetne inkább hattal? Szabadság, Tisza, boldogság, Édespám, elengedés és újrakezdés.

Véleménye szerint a képi világ vagy a mondanivaló az erősebb a Jóreménység-sziget esetében?

Igyekeztem mindkettőt egy szintre hozni a filmben. Nagyon sokat dolgoztam a film fényképezésén, a természetességen, ahogy érzelmileg pedig próbáltam beletenni a film történetébe a szívemet és lelkemet, illetve mindazt, amit anno édesapám tanított nekem az életről. Így nem tudok különbséget tenni, hogy melyik sikerült jobban. De ezt nem is nekem kell eldöntenem, hanem a közönségnek. A vetítés végén megkérdezem erről a tiszakécskei közönséget.

Várható egy ,,Visszatérés a Jóreménység-szigetre”?

Bármikor visszatérhetek, de nem csak én, hanem bárki. A szigeten, ami a valóságban félsziget, közösségi pihenőparkot hoztam létre tavaly 30 önkéntes segítőmmel. Kerékpárral, hajóval és gyalogosan is megközelíthető a Jóreménység-sziget. A Közép Tiszai Vízügyi Igazgatóság engedélyének köszönhetően a stég megmaradhatott és olyan “kulcsos stéget” alakíthattunk ki segítőimmel, aminek a edukatív és szemléletformáló célja van. Bárki meglátogathatja és kikapcsolódhat ott, de cserébe vigyáznia és gondoznia kell a pihenőhelyen ültetett növényeket és berendezéseket. Erre egy tíz pontból összeállított házirend hívja fel a figyelmet. 2022. nyarán a “JóreményStég” pihenőhely két öltözőházikóval és két fapalló pihenővel bővült. Ekkor már 150 önkéntes segített kialakítani és megszépíteni a helyszínt. Mindenki hozzáadta a keze nyomát, így készült uszadékfából vesszőkerítés, újrafelhasznált anyagokból padok, szelektív hulladékgyűjtő, szerszámtartók, stb. 5 éves bérleti szerződést kötöttem a KÖTIVÍZIG-gel, mellyel az a célom, hogy megóvjuk és rendbe tartsuk a helyet, illetve hogy ingyenes tanösvényt alakítsunk ki rajta a sziget élővilágát bemutatva. A bérleti díj jelképes összegű, hiszen nonprofit célja van. Az, hogy az emberek megtanulják a természetben való pihenés és kikapcsolódás kulturált módját, íratlan és írott szabályait.

Tervez-e Magyarország más gyönyörű táján a jövőben hasonló filmet forgatni?

Igen, sok terv van a fejemben. Újabb nagyjátékfilm, de dokumentumfilm témám is van, illetve épp még forgatok Szendőfi Balázzsal és Fehér Zoltánnal közösen egy a Tisza-tóról szóló hosszú természetfilmet is, melyet 2023. tavaszán mutatunk be. A címe: Ember alkotta paradicsom.

Magyarország tele van csodálatos helyekkel, természeti értékekkel, annyi téma van és olyan sok hely is, aminek a megóvására fel kellene hívni az emberek figyelmét. De nem csak természetfilmeket és dokumentumfilmeket szeretnék forgatni, hanem nagyjátékfilmeket, művészfilmeket.

Négy éve kezdtem filmezni, nagyon szeretem és úgy érzem ebben tudok a leginkább kiteljesedni, ezt az alkotói munkát élvezem a legjobban, így szeretném folytatni ameddig csak tudom. Persze még nagyon sok mindent meg kell tanulnom, hogy ez legyen az igazi hivatásom.