6060 Tiszakécske, Béke út 140.
 • Nyitvatartási idő

  Kedd-Péntek: 8:00 - 20:00
  Hétfő, Szombat: 8:00 - 16:00
  Vasárnap: zárva

 • Email

  info@ajmk.hu

 • Telefon

  +36 20 503 6044
  +36 70 701 9878
  +36 20 236 3936

A Közép-Európa Táncszínház előadását láthatták a művelődési központban

 • Home
 • Híreink
 • A Közép-Európa Táncszínház előadását láthatták a művelődési központban
2022.10.29.

A Közép-Európa Táncszínház Bardo című előadását október 28-án este tekinthették meg az érdeklődők az Arany János Művelődési Központban a Déryné Program keretében.

Októberben már érezni lehet a Halottak napja előszelét, így a Bardo időzítése – a Közép-Európa Táncszínház idei évadja első bemutatójaként – tökéletes.

A tibeti buddhizmus egyik kifejezése a bardo, a köztes lét elnevezése. Továbbá a létezés szintjének átmeneti állapotait is ezzel a névvel illetik, amelyek a legalkalmasabbak a mögöttes, tiszta tudat felismeréséhez. Az élet során három ilyen állapot tapasztalható meg: az emberi lét, az álom, valamint a meditáció bardója. Mindezek fogalmi tisztázása azért lehet érdekes, mert az előadás a köztes lét konceptuális megjelenítése helyett egy impresszionista festményre emlékeztet. Továbbá nem akar sem gondolatokat, sem érzéseket közvetíteni a bardóról, így izgalmas kérdés, miért lett végül is ez a címe az előadásnak. Nem állapotalapú az előadás, csak képekből áll, amelyeket a halál utáni bardo motivált. Az a köztes állapot kerül a fókuszba, amely „már nem hernyó, de még nem is pillangó”, egyfajta „szürke zóna”, tele misztikummal – írta a tanckritika.hu a Közép-Európa Táncszínház a Bardo című előadásról.

Tiszakécskén az Arany János Művelődési Központban ebben a színházi évadban nagy sikert arattak a Déryné Program keretében bemutatott színdarabok, ennek köszönhetően 2023-ban is várják az érdeklődőket a kedvezményes 200 forintos jegyárral látogatható előadások.

A Déryné Program négy alprogramjával széles körben szólítja meg a magyar színházi élet résztvevőit és karolja fel a kulturális fejlettség növelésében érdekelt térségeket, kistelepüléseket. Elérhetővé teszi a kultúrát és minőségemelést indukál. A Déryné Program olyan hiánypótló kezdeményezés, amely összetett módon kíván támogatást nyújtani a színházi szakma eddig perifériára szorult területeinek.

A teljes programot a Déryné Művészeti Nonprofit Kft. működteti Kis Domonkos Márk ügyvezető igazgató vezetésével. A Déryné Program kultúrstartégiai intézménye a Nemzeti Színház.

szöveg forrása: tanckritika.hu, deryneprogram.hu