6060 Tiszakécske, Béke út 140.
 • Nyitvatartási idő

  Kedd-Péntek: 8:00 - 20:00
  Hétfő, Szombat: 8:00 - 16:00
  Vasárnap: zárva

 • Email

  info@ajmk.hu

 • Telefon

  +36 20 503 6044
  +36 70 701 9878
  +36 20 236 3936

Petőfi és Arany barátsága elevenedett meg

2022.10.27.

Délelőtt ,,Toldi írójához elküldöm lelkemet” címmel Tóth Péter Lóránt a Magyar Kultúra Lovagja, tartott rendhagyó irodalomórát 420 helyi diák előtt, este pedig a Szabadságharc – Arany és Petőfi barátságának két éve elevenedett meg az Arany János Művelődési Központ színpadán Kálló Béla színművész és Tóth Péter Lóránt lebilincselő színpadi játékában.

Október 25-én délelőtt az Arany János Művelődési Központban 420 diák előtt tartott rendhagyó irodalomórát a kunszentmiklósi Tóth Péter Lóránt versvándor, aki a korábbi tiszakécskei előadásaihoz hasonlóan ezúttal is magával ragadta a színházteremben helyet foglaló fiatalok sokaságát. Ismét olyan atmoszférát teremtett, aminek köszönhetően a gyerekek végig nagy figyelemmel, csillogó szemekkel követték az interaktív előadást.

Tóth Péter Lóránt ,,Toldi írójához elküldöm lelkemet” – Képek Petőfi Sándor és Arany János barátságáról című előadása vastapsot kapott a közönség soraiból.
Este már a színházterem színpadán kamaraelőadás keretében játszott Tóth Péter Lóránt Kálló Béla szabadkai Jászai Mari-díjas színművész, rendező társaságában a Szabadságharc című színpadi előadás keretében.

A 2018-as bemutatót követően Délvidék harminc településére jutott el ez az előadás. Azóta pedig szerte a Kárpát-medencében, közel száz településen láthatta a közönség művelődési házakban, könyvtárakban, színháztermekben. A Duna Televízió meghívására Torockóra is eljutott a darab. Magyarország csíkszeredai főkonzulátusának meghívására erdélyi településekre látogatott az előadás, de bemutatták a darabot Kárpátalján is. Magyarországon olyan helyszíneken is játszották, amelyek ezerrel szállal kapcsolódnak Petőfihez: Kunszentmiklós, Dunavecse, Szalkszentmárton (a Petrovics-család egykori mészárszékének ivójában), Szabadszállás (a városházának azon termében, ahol Petőfi választási kudarca történt). 2019 márciusában a kanadai magyar közösségek meghívására, Kanada nyolc városában volt látható díszelőadásként a színpadi játék.

2022 októberében így már Tiszakécskén az Arany János Művelődési Központban is bemutatták az előadást, amely örök élménnyel gazdagította azokat, akik 25-én, kedd este kulturális, irodalmi, vagy éppen színházi élményre vágytak.

AJMK