6060 Tiszakécske, Béke út 140.
 • Nyitvatartási idő

  Kedd-Péntek: 8:00 - 20:00
  Hétfő, Szombat: 8:00 - 16:00
  Vasárnap: zárva

 • Email

  info@ajmk.hu

 • Telefon

  +36 20 503 6044
  +36 70 701 9878
  +36 20 236 3936

Újra Táncháztalálkozót tartottunk

2022.10.10.

Az Arany János Művelődési Központ adott otthont október 8-án II. Kécskei Táncháztalálkozónak. A nagyszabású rendezvényen számos helyi és térségi táncegyüttes fellépett. Az esti gála műsor keretében pedig a Duna Művészegyüttes Magyar Táncképek című előadását tekinthette meg a közönség.

A rendezvény elején Aracs Eszter az Arany János Művelődési Központ és Városi Könyvtár igazgatónője köszöntötte a megjelenteket. A programok sorát a tiszakécskei Százszorszép ovis csoport nyitotta meg. A legkisebbek produkciója nagy sikert aratott a színházteremben.

A kiskunfélegyházi Padkaporos Táncegyüttes bodrogközi és széki táncokat adott elő, a Cegléd Táncegyüttes magyarbődi és nyárádmagyarósi táncokkal készült a tiszakécskei találkozóra. A táncosoknak a muzsikát egész este a Körűi banda szolgáltatta.

Szintén nagy sikert aratott a lakiteleki Kösöntyű Néptánccsoport szilágysági és mezőkölpényi táncokkal, valamint a kecskeméti Kunság Táncegyüttes szucsági és madocsai koreográfiájával.

A tiszakécskei Kis-Tisza Néptánccsoport szatmári és sárközi dallamokra ropta a táncot, még a Kecskeméti Kurázsi Táncműhely tagjai válaszúti és sárközi táncokat mutattak be.

A csoportok előadásai után a Duna Művészegyüttes Magyar Táncképek  című fergeteges előadását tekinthették meg a rendezvény vendégei. Az 1957-ben alakult Duna Művészegyüttes 24 fős tánckarból és 5 tagú népi zenekarból áll, tagjai ­hivatásos néptáncosok és hangszeres művészek.

A Duna Művészegyüttes kiemelt céljának tartja, hogy a közönség széles rétegeiben felkeltse az érdeklődést a néptánc iránt, ledöntse a műfajjal kapcsolatos sztereotípiákat, s ráébressze a nézőket annak sokarcúságára és művészi kifejezőerejére.

Alkotói azt vallják, hogy a néptánc rendkívül alkalmas érzelmek és értékek, sőt komplex történetek megjelenítésére. Ennek megfelelően a társulat a hazai néptánchagyomány hiteles, ugyanakkor nyitott és figyelemfelkeltő tolmácsolására törekszik, produkcióit egyszerre jellemzi a hagyományőrzés és a művészi kísérletezés.

A rendezvény közös táncházzal zárult, ahol több korosztály együtt táncolt a színpadon kiváló hangulatban. Egy dolog igazán összekötötte őket: a népzene és a néptánc szeretete.

AJMK