6060 Tiszakécske, Béke út 140.
 • Nyitvatartási idő

  Kedd-Péntek: 8:00 - 20:00
  Hétfő, Szombat: 8:00 - 16:00
  Vasárnap: zárva

 • Email

  info@ajmk.hu

 • Telefon

  +36 20 503 6044
  +36 70 701 9878
  +36 20 236 3936

Újra sikert aratott a Tiszakécskei Pálinkaünnep

 • Home
 • Híreink
 • Újra sikert aratott a Tiszakécskei Pálinkaünnep
2022.09.06.

Az Ókécskei Közösségi Ház és udvara adott otthont a VI. Tiszakécskei Pálinkaünnepnek szeptember 3-án, ahol rekord számú nevezés mellett zajlott a pálinka- és párlatverseny, továbbá a délutáni zenei programok is nagy sikert arattak.

A délelőtt folyamán már hagyományosan pálinka és párlat verseny zajlott a közösségi házban. Rekordszámú mintát bírálhatott a szakmai zsűri. Még 2020-ban 31, 2021-ben 29, addig idén 37 mintát vethettek érzékszervi bírálat (illat, íz, szín vizsgálata) alá.

A tiszakécskei pálinkaverseny növekvő ismertségét jól jelzi, hogy számos településről érkeztek párlatok, pl. Kiskunfélegyháza, Rákóczifalva, Kecskemét, Mezőtúr vagy éppen Lakitelek.

Ebben az évben is Pásztor Sándor zsűrielnök, pálinka bíra, Szénási Rita a Kunsági Női Bor Lovagrend alelnöke, dr. Pataki Mihály címzetes főigazgató, az Európai Unió oktatási bizottságának tagja, Szentirmay Tamás újságíró, borász és Polyák Albert a Nemzeti Művelődési Intézet korábbi főigazgatója bírálták el és minősítették a párlatokat.

A pálinkaversenyen az elismerő oklevelek mellett, bronz-, arany- és ezüstminősítést szerezhettek az átlagosnál jobb pálinkák. A versenyen kilenc arany-, nyolc ezüst- és kilenc bronzminősítés született.

A legjobb gyümölcs pálinka a tiszakécskei Mészáros Ramón ,,potyóka szilva” pálinkája lett, amit a Tiszabögi Pálinkafőzdében főzetett ki.

A legjobb szőlő/törkölypálinkának a mezőtúri Törőcsik Zoltán Vén Delevárija bizonyult.

A vegyes pálinkák közül a kecskeméti Mihócsa Pálinka Manufaktúra terméke lett a legjobb. Bianca szőlő-homoktövis pálinkával.

Az ágyas pálinkák közül a kiskunfélegyházi Mihályfi Csaba szőlő ágyas pálinkája nyerte a kategória díjat.

A zsűri döntése alapján ezen a versenyen Mészáros Ramón ,,potyóka szilva” pálinkája a maximális pontszámot kapta, és ezzel lett a legjobb, idei abszolút győztes.

A legkülönlegesebb pálinkának a tiszakécskei Zvekán Ferenc levendula párlata bizonyult.

A társadalmi zsűri Törőcsik Zoltán faeper pálinkáját találta a legjobbnak, valamint a legszebb palackban is ő hozta a párlatokat.

A Téglás András vándorkupát az abszolút győztes Mészáros Ramón vehette át.

A bírálat után Zvekán Ferenc, valamint Pásztor Sándor tartott szakmai előadást az érdeklődőknek.

Az eredményhirdetés során Tóth János Tiszakécske város polgármestere, a rendezvény fővédnöke, Pásztor Sándor a szakmai zsűri elnöke és Aracs Eszter, az Arany János Művelődési Központ és Városi Könyvtár intézményvezetője adták át az elismeréseket, okleveleket, érmeket és kupákat a díjazottaknak.

A pálinkaverseny eredményhirdetése után a Közösségi Ház udvarán kulturális programok, koncertek kezdődtek el. Színpadra lépett a Kis-Tisza Néptánccsoport, a Kecskeméti Kurázsi Táncműhely táncosai, a Dűvő Citerazenekar és a lakiteleki Kösöntyű Néptánccsoport.

A könnyűzenei programban Tatár Imre, valamint a Zoboki Balázs és a csavargók szórakoztatták a jelenlévőket.

Az est fő fellépője Roy és Ádám akusztik triója volt, akik kiváló hangulatot teremtettek és többször is méltatták a tiszakécskei rendezvény egyediségét és színvonalát.

A rendezvény résztvevői a kulturális programok alatt kóstolhattak a díjazott párlatokból, továbbá borkóstolón is részt vehettek.

A rendezvény udvarán térségi és helyi termelők vására is színesítette az VI. Tiszakécskei Pálinkaünnepet, amely nagy sikerrel zárult.

TLC