6060 Tiszakécske, Béke út 140.
 • Nyitvatartási idő

  Kedd-Péntek: 8:00 - 20:00
  Hétfő, Szombat: 8:00 - 16:00
  Vasárnap: zárva

 • Email

  info@ajmk.hu

 • Telefon

  +36 20 503 6044
  +36 70 701 9878
  +36 20 236 3936

Bemutatkozik az Arany János Művelődési Központ csapata: Sánta Zoltán

 • Home
 • Híreink
 • Bemutatkozik az Arany János Művelődési Központ csapata: Sánta Zoltán
2021.05.02.

Sánta Zoltán intézményünk egyik rendezvényszervezője. Alábbi cikkünkben a vele készült interjút olvashatják:

Mióta dolgozol Tiszakécskén a művelődési központban?

2 éve tartozom az Arany János Művelődési Központ és Városi Könyvtár Közösségéhez. Igaz, az elmúlt években is sokat jártam az intézmény kulisszái mögött, mint fellépő. Zenekaraimmal a nagy tiszakécskei városi rendezvényeken, a megemlékezéseken, az ünnepségeken, de akár az Underground Esteken is többször muzsikáltam.

Több mint tíz éve dolgozol zenekarokkal, fesztiválok szervezésén és lebonyolításán, határainkon innen és túl.  Hogyan tudod hasznosítani Tiszakécskén, a művelődési központban az említett tevékenységeddel megszerzett tapasztalataidat?

Elsősorban a szakmai kapcsolatrendszerem tudom itt kamatoztatni, hiszen mind a zenekarok, mind a rendezvényszervezők, mind a szakmával kapcsolatos háttérszakemberek (hangosítók, technikusok, színpadépítők) berkeiben jelentős kapcsolati tőkét halmoztam fel az elmúlt években.

Dolgoztam színpadépítőként, technikusként többek között németországi zenei fesztiválon, hazánkban pl. a Szigeten. Zenekaraimmal muzsikáltam pl. Svédországban vagy Ausztriában. Mindenhol igyekeztem a rendezvények szervezéséből és lebonyolításából is tanulni. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy mint szervező és zenész is tevékenykedtem, így látom az érme mindkét oldalát.

Öröm számomra, hogy most már szeretett településemen is segíthetek a kulturális szférában.

Nevedhez kötődik a már több mint tíz éves Bács-Kiskun megyében és országosan is ismert Alpárfeszt Zenei Fesztivál szervezése. Minek köszönhető ennek a fesztiválnak a sikere?

Elsősorban leszögezném, hogy nemcsak hozzám kapcsolható az Alpárfeszt. Van mögötte egy baráti szervezőgárda, az Alpárfeszt CREW, amely szívén viseli a rendezvény sorsát. Egyrészt ettől lehet sikeres, másrészt amiatt, hogy a hazai underground szcéna az otthonának tekinti ezt a kis őszinte fesztivált. Egy közös van mindenkiben, aki szereti az Alpárfesztet: Imádjuk az élő zenét! Hozzáteszem: zenei stílustól függetlenül. Mindenkit szeretettel várunk a rendezvényre, amint a járványhelyzet engedi és megrendezhetjük.

Te, aki mindig úton voltál az elmúlt években. Hogyan viseled, hogy a koronavírus járvány miatt leállt az élet a rendezvényszervezés , a zenélés és a ,,nagy utazások” területén is?

Azzal kezdeném, hogy első az egészség és az, hogy vigyázzunk egymásra! Aki engem ismer, az tudja, hogy maximálisan betartom a járványügyi előírásokat, próbálok vigyázni a körülöttem élőkre. Sok barátom dolgozik az egészségügyben. Tőlük is tudom, hogy ez a vírus mennyire nem játék.

Visszatérve a kérdésre: Nagyon rosszul, hiszen nekem tényleg az eddigi életemet az tette ki, hogy koncertekre utaztam. Nem volt megállás soha. Szabadidőmben is sokat kirándultam, nagyon érdekelnek a különféle országok kultúrái, az idegen nyelvek tanulása. (Szerencsére utóbbit a járvány alatt is gyakorolhattam.) Ráadásul a rendezvényszervezés is megállt a járvány miatt, pedig ezt a részét is úgy szeretem, mint a zenélést.

Voltak a művelődési központ berkeiben online koncertek, amelyeket meg kellett szerveznem, de ez sem adja vissza ugyanazt a miliőt, mint amikor pl. teltházas koncerten dolgozunk a színházteremben.

A Tiszakécske Session szerencsére ezekben az időkben is kínál minőségi zenét a kultúra iránt érdeklődőknek…

Igen örömteli, hogy már a második évada forog a művelődési központ égisze alatt. Az első évad videónak kimagasló megtekintése lett az intézményünk Youtube csatornáján. Ez a zenei sorozat mind a hallgatóságnak, mind a szervezőknek, mind a zenészeknek, mind a technikusoknak felüdülés ezekben a hónapokban. A session persze nem jöhetne létre Szijj Réka, Bakó Misi és Kass Levi profizmusa nélkül.

A járványhelyzet után újra fog indulni a kulturális élet is. Mi várható Tiszakécskén ezen a téren?

Szeretnénk minden igényt kielégítően, a kulturális rendezvények színes palettáját megvalósítani településünkön.