6060 Tiszakécske, Béke út 140.
 • Nyitvatartási idő

  Kedd-Péntek: 8:00 - 20:00
  Hétfő, Szombat: 8:00 - 16:00
  Vasárnap: zárva

 • Email

  info@ajmk.hu

 • Telefon

  +36 20 503 6044
  +36 70 701 9878
  +36 20 236 3936

Idén is megvalósult a két tiszakécskei művésztábor

 • Home
 • Híreink
 • Idén is megvalósult a két tiszakécskei művésztábor
2020.10.19.

A hagyományos nyári Képzőművészeti Alkotótábort 43. alkalommal, még az Új Alkotóműhely Művésztábort 10. alkalommal rendezte meg ezen a nyáron az Arany János Művelődési Központ és Városi Könyvtár.

A két tábor szervezésében és megvalósításában az intézmény munkatársa; Támadiné Fazekas Tünde oroszlánrészt vállalt. Vele beszélgettünk a témával kapcsolatban:

Hogyan zajlott a két tábor szervezése?

A munka ezzel kapcsolatban még tavasszal a járványhelyzet előtt, a hagyományos képzőművészeti alkotótábor előzetes szervezésével kezdődött. Gyalai Béla művészeti vezetővel és Aracs Eszter igazgatónővel közösen kiküldtük a meghívókat. Idén nagyon oda kellett figyelni a járványügyi protokoll és a higiéniai előírások betartására, főként úgy, hogy ennek a tábornak a résztvevői a kimondottan veszélyeztetett korosztályhoz tartoznak. Az étkezést napi háromszor étterem biztosította, kiszállította az ételeket. Reggel és este munkatársaim segítségével (Andi, Edina és Zsuzsi) különös gonddal rendeztük, fertőtlenítettük a tábor közös helyiségeit. Úgy láttam, hogy örömmel fogadták ezt az új rendszert. A művészeknek csak arra kellett figyelniük, hogy alkossanak és feltöltődjenek városunkban. Voltak köztük új résztvevők is, akik szintén jól érezték magukat. Sok szép alkotás született. Esténként nagy élmény volt bepillantani, mikor egymás alkotásait kritikusan, őszintén értékelték a művészek. Talán ez az egyik legnagyobb értéke a művésztelepeknek. Az alkotótábor szervezése és lebonyolítása először volt feladatom, azonban több mint tíz éve figyelemmel kísérem ezt az eseményt.

Mikor láthatóak a művek kiállításon?

Minden évben szerveztünk a táboroknak záró kiállítást. Sajnos, idén a vírushelyzet és a művelődési központ felújítása miatt ezeket el kellett halasztanunk. Az a tervünk, hogy egy nagyon szép kiállítással nyitunk majd a modernizált épületben, amint az lehetségessé válik.

Az Új Alkotóműhely tekintetében mik a tapasztalataid?

A fiatalokkal az első tábor megszervezése óta működöm együtt. Itt is megvannak a tábor sajátosságai. A felújítás miatt gondolkoznunk kellett az alkotói helyszínek tekintetében, végül úgy gondolom, hogy gördülékenyen megoldódott minden. Retkes Máté művészeti vezetővel, összeszokott csapattal dolgoztunk. Sajnos az (ettől az évtől új néven) ÚjMűhely alkotótábor záró kiállítása nyilvánosan nem valósulhatott meg a vírushelyzet hirtelen támadása miatt, viszont zárt ajtók mögött nagyszerű kiállítást rendeztek az alkotók a Találkozások Házában.

Hány művész látogatott el a táborokba?

Mindkét táborban 10-11 fő volt jelen. A vírushelyzet miatt a külföldi művészek nem tudtak eljönni. A hagyományos képzőművészeti alkotótáborban megemlékeztünk a közelmúltban elhunyt Nemes István festőművészről, aki évtizedek óta alkotója volt a művésztábornak.