6060 Tiszakécske, Béke út 140.
 • Nyitvatartási idő

  Kedd-Péntek: 8:00 - 20:00
  Hétfő, Szombat: 8:00 - 16:00
  Vasárnap: zárva

 • Email

  info@ajmk.hu

 • Telefon

  +36 20 503 6044
  +36 70 701 9878
  +36 20 236 3936

Kulturális hírcsokor 04.26.

2020.04.26.

Ma a gyermekkönyv-fesztivál is az internetre költözik!

Sok más kulturális eseményhez hasonlóan idén elmarad a 27. Nemzetközi Könyvfesztivál a Millenáris Parkban. Négy kiadó – a Cerkabella, a Csimota, a Móra és a Pagony – viszont összefogott, és, mint fogalmaztak, egymás programjaival nem versenyezve, hanem egymás után nyújtanak egésznapos programot a gyerekeknek és szüleiknek. A gyermekkönyv-fesztivállal, mely az interneten lesz követhető a kiadók célja, hogy elvigyék a családok otthonába a minden évben nagyon várt Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál legizgalmasabb pillanatait.

Reggel 9 órától kezdődik a Móra Mesefesztivál, elsőként Bartos Erika mutatja be a Brúnó Budapesten sorozat új kötetét, a Dunát. A továbbiakban lesz mondókás, dalos foglalkozás a legkisebbeknek a 10 éves Kerekítő mozgalom alapítójával, J. Kovács Judittal, utána Epres Attila és fia mutatja be Philippe Nessmann: Irány a Mars! című interaktív szórakoztató-ismeretterjesztő könyvét.

Tizenegy órától Könyvfesztivál a Pagonnyal: Beszélgetés Vadadi Adriennel, aki felolvassa a Dorci, a legkisebb óvodás című mesekönyvét, utána Igaz Dóra: Kata és a balett című mesekönyve Balassa Jusztina előadásban, majd a gyerekeknek online balett órát tart Krausz Emese, balett oktató.

Délután 14 órától a Csimota Kiadó Online Könyvfesztiválja, 15 órától pedig Könyvfesztivál a Cerkabellával várja sok-sok meglepetéssel az érdeklődőket. 16 órakor a Könyvfesztivál a Pagonnyal keretében Berg Judittal lesz beszélgetés, majd felolvasás a készülő új Rumini-kötetből, utána mesedélután következik. 17 órától ismét a Móra Mesefesztiválon a sor. A 70 éves Móra Kiadó tart interaktív online bemutatót. Amikor a kukák világgá mentek Dóka Péter ötlete alapján készült, igazi „zöld könyv”, amiben olyan komoly felnőtt témákról, mint a környezettudatosság, a környezetvédelem, a fenntarthatóság kortárs írók beszélnek a mesék nyelvén. A kötet 24 író és 13 illusztrátor közös munkájának eredménye. Erről a 6 éven felüli olvasóknak összeállított, témájában és kivitelében is környezetbarát antológiáról mesél a szerkesztő: Ughy Szabina, az ötletgazda és egyben a Móra főszerkesztője: Dóka Péter és a művészeti vezető: Lonovics Zoltán. A virtuális térben megrendezett fesztivál utolsó programja az eddig főként színészként ismert Gáspár András Gáspár első regénye a Föld 2 bemutatása.

A programokhoz a kiadók Facebook oldalán lehet csatlakozni.

Közösen mondanak verset külhoni magyar színházak vezetői

A Vidéki Színházigazgatók Egyesületének tagjai olasz kollégáikhoz szegődve korábban videót készítettek a magyar költészet napja alkalmából, reflektálva a mindannyiunkat érintő embert próbáló időszakra, a koronavírus-járványra. Reményik Sándor Egyszer talán majd mégis vége lesz című versét a vidéki színházak színművész igazgatóinak tolmácsolásában láthatták. Az olasz színművészek és az anyaországi, vidéki színházakat vezető színművészek videója után most a külhoni magyar nyelven játszó színházak színművész igazgatói és színművész társulatvezetői is csatlakoztak a kezdeményezéshez. Közös versmondásuk a Vidéki Színházigazgatók Egyesületének Facebook-oldalán látható. A szerző nevét és a mű címét Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár tolmácsolja.

szöveg forrása: magyarnemzet.hu, fotó forrása: babaszoba.hu