6060 Tiszakécske, Béke út 140.
 • Nyitvatartási idő

  Kedd-Péntek: 8:00 - 20:00
  Hétfő, Szombat: 8:00 - 16:00
  Vasárnap: zárva

 • Email

  info@ajmk.hu

 • Telefon

  +36 20 503 6044
  +36 70 701 9878
  +36 20 236 3936

Kulturális hírcsokor 2020.04.08.

2020.04.07.

Látogatóink számára a mai naptól kulturális hírcsokorral is jelentkezünk. Kellemes időtöltést kívánunk mindenkinek! Maradjunk Otthon és vigyázzunk egymásra!

Online adták át a 2020-as Fonogram-díjakat

A Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége (Mahasz) által rendezett eseményen 12+1 hazai és 6 külföldi kategóriában adták át a szakmai zsűri által odaítélt 2020-as Fonogram-díjakat, a koronavírus-járvány miatt ezúttal virtuálisan. A győzteseket online videókban jelentették be.

Az év hazai klasszikus pop-rock albuma vagy hangfelvétele Hobo – Hé, Magyar Joe! (GrundRecords) című lemeze lett, az év külföldi klasszikus pop-rock albuma vagy hangfelvétele díjat Bryan Adams – Shine A Light (Universal Music) című anyaga nyerte el.

Az év hazai modern pop-rock albuma vagy hangfelvétele Rácz Gergő és Orsovai Reni – Mostantól (Schubert Music Publishing) lett, az év külföldi modern pop-rock albuma vagy hangfelvétele díjat Billie Eilish – When We All Fall Asleep, Where Do We Go? (Universal Music) című lemeze kapta.

Az év hazai alternatív vagy indie-rock albuma vagy hangfelvétele díjban a Mörk – The Resurrection of Mörk (Schubert Music Publishing), az év külföldi alternatív vagy indie-rock albuma vagy hangfelvétele díjban Lana Del Rey – Norman Fucking Rockwell! (Universal Music) részesült.

Az év hazai elektronikus zenei albuma vagy hangfelvétele díjban Krizso – Boys in the City, Girls from the Woods (szerzői kiadás) című lemeze, az év külföldi elektronikus zenei albuma vagy hangfelvétele díjban Armin van Buuren – Blah Blah Blah (Sony Music) című dala részesült.

Az év hazai rap vagy hiphop albuma vagy hangfelvétele a Ganxsta Zolee és a Kartel – Oldskool (MFM Music), az év külföldi rap vagy hiphop albuma vagy hangfelvétele Lil Nas X feat. Billy Ray Cyrus – Old Town Road (Sony Music) című dala lett.

Az év hazai hard rock vagy metal albuma vagy hangfelvétele díjat a Leander Kills – Luxusnyomor, valamint a Mudfield – Sárrét című albuma megosztva kapta (mindkettő kiadója a Keytracks Hungary), az év külföldi hard rock vagy metal albuma vagy hangfelvétele díjat a Slipknot – We Are Not Your Kind (Magneoton/Warner Music) kapta.

Az év hazai hagyományos slágerzenei albuma vagy hangfelvétele díjban Balázs Pali – Majd holnap írok… (szerzői kiadás), az év hazai kortárs szórakoztatózenei albuma vagy hangfelvétele díjban a Cimbaliband és Danics Dóra – Iram (Fonó) című albuma részesült.

Az év hazai gyermek albuma vagy hangfelvétele díjat a Veronaki – Mosó Masa mosodája (Universal Music) című albuma, az év hazai jazz albuma vagy hangfelvétele díjat a Sárik Péter Trió – X Bartók (szerzői kiadás) című lemeze nyerte el. Az év hazai világ- vagy népzenei albuma vagy hangfelvétele Lajkó Félix & Volosi lemeze (Fonó), az év felfedezettje a Carson Coma (Gold Record) lett.

Az év hangfelvétele Fonogram-díját a közönség szavazása alapján a Bagossy Brothers Company – Olyan Ő (Prime Event Management) című dala kapta. Az életműdíjat Kovács Kati énekesnő, a szakmai életműdíjat pedig Gőz László zenész, tanár, a Budapest Music Center vezetője vehette át virtuálisan.

A Fonogram díjat – Arany Zsiráf díj néven – a magyarországi hangfelvétel-kiadás kiemelkedő sikereinek és teljesítményeinek díjazására alapította a Mahasz közgyűlése 1992 szeptemberében. A díj neve 2004-től kezdve Fonogram – Magyar Zenei Díj. A díjjal egyebek mellett elismerik a hangfelvétel-kiadás kiemelkedő sikereit létrehozó művészek és kiadók tevékenységét.

Népművészeti pályázatot hirdet a Hagyományok Háza

A Hagyományok Háza „Ti megálmodjátok, mi segítünk megvalósítani!” jelmondattal – online népművészeti módszertani tartalmak elkészítésére – tesz közzé pályázati felhívást. A tender kiíróinak szándéka szerint a jelen, embert próbáló időszak lehetőséget nyújthat korábbi ötletek megvalósítására, asztalfiókban heverő tervek kidolgozására, amelyek végleges formába öntésében az Intézmény partnerként vehet részt. A pályázat egyedi lehetőséget biztosít táncosoknak, oktatóknak, zenészeknek és kézműveseknek kreativitásuk bizonyítására.

Részletek: itt.

Házi rapversenyt hirdetett a Petőfi TV

Házi videós rapversenyt indított az M2 Petőfi TV; a versenyre ismert magyar hip-hop sláger előadásával lehet jelentkezni – közölte az MTVA Sajtó Osztálya kedden az MTI-vel.

Házi videós rapversenyt hirdetett meg az M2 Petőfi TV. A versenyre egyszerű a jelentkezés: elő kell adni egy ismert magyar hip-hop-slágert. Feltétel az is, hogy a videót otthon, mobiltelefonnal kell felvenni.

Pontosan fél évezrede távozott a reneszánsz egyik legnagyobb művésze

1520. április 6-án hunyt el a reneszánsz egyik legnagyobb művésze, a festészet és építészet terén is maradandót alkotó Raffaello.

Raffaello Sanzio (Santi) 1483 áprilisában született Urbino városában, ahol apja a herceg udvari festője volt. Tizenegy évesen árvaságra jutott, ezután Perugiában tanult, tizenhét évesen már mesternek mondták, 1504-től Firenzében élt. II. Gyula pápa 1508-ban hívta Rómába olyan nagyszabású munkáinak köszönhetően, mint a Szűz Mária eljegyzése, a Terranuova Madonna vagy a Tengelicés Madonna. Ezek technikai felkészültsége mellett fény-árnyék kontrasztú plaszticitásukkal Leonardo hatását mutatják, a jobbára statikus, szoborszerű, a külvilág helyett inkább saját lelkük felé forduló, kifürkészhetetlen tekintetű madonnákat klasszikus, árkádiai tájakba rendezte. A szerkezetileg feltűnően szabályos kompozíciók, a bibliai szereplők mozdulatlansága az egyetemes isteni harmóniába vetett hitét, annak – ha csak részben is – átlátható szerkezetét tanúsítja.

További részletek a baon.hu cikkében: itt.

szöveg és képek forrása: MTI, hirado.hu, magyarnemzet.hu, origo.hu, baon.hu